Hos Chndesign.no finner du grafisk design og illustrasjoner.
L

Meny

EN MEGET TALLRIK FAMILIE

KAN DU LAGE EN SLEKTSBOK TIL MIN FAMILIE?

Ja, det vil jeg gjerne! Det hadde vært en drøm lenge! Har drevet med slektsforskning av min egen slekt og det er veldig lærerikt og interessant. Oppdragsgiver hadde drømt om en slektsbok i mange år for å få brukt informasjon, bilder og dedikere et og et kapittel til hver av slektsgrene. Denne slekten rommer over 1000 medlemmer, så det var litt av en jobb å utforme et design som skulle tilpasse alle leddene i slektstreet. Selve teksten utformet arbeidsgiver selv, men de uttallige bildene redigerte og fikset jeg i Photoshop. Mange av disse bildene var det kun èt eksemplar av, og mange hadde blitt dårlig behandlet. Jeg kommer tilbake til mer av hvordan vi jobbet steg for steg og hvordan prosjektet ble til slutt!

A

Calluna Serif og Calluna Sans

Light, Regular, Italic og Medium

Format: A4

Substrat 130g Munken Polar Hardcover

– Photoshop
– InDesign
– Illustrator

Oppdragsperiode:

10 måneder

LA OSS STARTE MED SLEKTS-TRÆRNE:

Det viktigste var å kartlegge hvor mange barn hvert enkelt slektsmedlem hadde, samt koner. Som designer måtte jeg tilpasse hvert enkelt design til hvordan slektstreet skulle forme seg og hvilken retning det skulle gå. Hvilket år barna var født var mest naturlig og velge. Det samme med konen eller mannen vedkommende hadde flest barn sammen med. Her er et eksempel av tre trær som ble designet i slektsboken. Oppdragsgiver ønsket et enkelt design/utseende på treet og ville ha et av slektens farge, rød som hovedfarge.

Slektsbok
SLEKTSTRE MED ÈN EKTEFELLE: Dette er slektstreet hvor forskjellen fra det andre er at her er vedkommende gift med kun èn person og treet blir mer vertikalt satt opp. Designet av slektstreet er det samme med den rød fargen på streker og rundingen ved hvert av barna og konen. Her kunne vi utnytte høyre side med historien til personen dette kapittelet handlet om. I inndelingen av tekst var det viktig å ikke ha for lange linjer og ikke for liten skriftstørrelse. Gjennomgående i boken er det skrift størrelse 10 og linjeavstand 13. Fonten som er brukt som brødtekst er Calluna Serif og teksten er del inn i tre avsnitt hvor teksten er midtstilt. Innstillingen på teksten er nøyaktig vurdert med ordeling, kerning og hvor teksten avsluttes.
SLEKTSTRE MED TO EKTEFELLER: Dette er slektstreet hvor forskjellen fra det andre er at her er vedkommende gift med to personer men treet forblir på èn side. Legg merke til utskjæringen av bildene til ektefellene. Her er Wacom Bamboo tablet brukt til å få redigert myke linjer på strekene.
SLEKTSTRE MED TRE EKTEFELLER: Dette er slektstreet hvor forskjellen fra det andre er at her er vedkommende gift med personer og treet blir mer forskyvet utover dobbeltsidene. Designet av slektstreet er det samme med den rød fargen på streker og rundingen ved hvert av barna og konene. Det var viktig å bruke mye luft for at ikke barn eller koner skulle bli feilplassert. Og de som vedkommende fikk flest barn med fikk mer plass.

SPALTE-OG TEKSTOPPSETT:

Det var viktig å sette opp hvert enkelt dobbelside med hovedfokus på hvor mye tekst og hvilket bisom skulle inn. Enkelte av bildene var gode i opppløsningen og kunne bli store, andre var det best å ha små. Teksten var det oppdragsgiver og samboer som skrev og mengden varierte fra person til person i slekten. Enkelte var det mer infor om en andre. Når jeg satt opp spaltene var det viktif å ikke ha for brede for leselighetens skyld. Korte setninger er best for å holde konsentrasjonen oppe og få med seg så mye som mulig. Skriftstørrelse var 10 pt og linjeavstand 13

REDIGERING AV BILDER:

Av de hundretalls bildene som oppdragsgiver hadde og ville  bruke ble det en stor redigeringsprosess. Mange av bildene var godt over 150 år gamle og hadde blitt slitt over årenes løp. Først ble bildene skannet inn i tif format før de ble åpnet i Photoshop og deretter lagret som jpeg bilder for å spare filstørrelse før vi sendte boken til trykk. Mange av redigeringsverktøyene i Photoshop var Klonestempelverktøy, lappeverktøy, flekk og reperasjonspensel. Mange av bildene kunne ikke redigeres 100% strøkne, dette fordi mange av ripene, brettekantene og flekkene var på uheldige plasser som ansikt, halve bildet eller at en del av bildet manglet. Oppdragsgiver ville også at bildene skulle se gamle ut men være i en bedre kontrast og tydligere. Under viser jeg et knippe av bildene som er litt redigert på hver sin måte eller helt orginale uten redigering.

ChnDesign.no CHN chn design illustration ai ps lr wp camilla noddeland chndesign foto veileder grafisk design logo sleksbok re-design telemarksavisa prosjekt oppdrag tegning simpsons coco bokdesign avisdesign emballasjedesign blomsterbok musiskkplakat skriftdesign tidsskrift veifinningsystem adobe canon hjem telemark vestfold norge reklame skiltmaker grenland støtteelement drawing illustrator

DESIGN AV TEGNINGER:

Som dere forstår er det mange bilder som er gjennomgående i boken. I enkelte tilfeller fantes det ikke bilder av de ulike familiemedlemmene og hva skulle vi gjøre da? Før i tiden var det en del barnedødlighet og enkelte av barna i boken ble  bare noen dager gamle til noen år. Derfor var det viktig å lage tegninger som kunne erstatte et tomt bilde ved slektstreet. Fremgangsmåten ble tegnebrett og photoshop. Tegnebrettet som ble brukt var Wacom Bamboo Intuos og tegningene ble laget i flere lag for å legge til farger, skygge og struktur. Hvert bilde er laget fra et av familiemedlemmene og det er i alt fire stykker som er gjennomgående i boken. La oss ta en titt!

INSPIRASJON: La oss se på hvor inspirasjonen kom fra. I galleriet til min oppdragsgiver var det et hav av bilder som jeg har nevnt tidligere. Men det å få enkelte av bildene til å representere de som ikke hadde portrett/bilde av seg selv var vanskelig. Derfor var det viktig å se på hva som kjennetegnet en reisende. De fleste hadde bart, gikk med sjal eller tørkle rundt halsen og de pyntet seg med søljer, smykker, ringer o.l gjenstander de laget selv. Dette ville vi få frem i tegningene, men også bruke slekten som hovedkarakterer. Ser dere noen likheter?
TEGNINGENE I BRUK VED SLEKTSTRÆRNE: Tegningene i bruk ved slektstrærne var plassert også i en rund oval form for å ligne et portrett. I dette tilfelle var dette en viktig forfeder men ingen av etterkommerne hadde bilde av vedkommende, noe som gjorde at vi brukte en av tegningene. Men dette var ikke den eneste plassen illustrasjonene ble brukt, de ble også brukt som tegning til nytt kapittel. La oss se!

 

TEGNINGENE VED NYTT KAPITTEL: Tegningen av mannen ble brukt ved mennene i slekten, damen ved damene i slekten og gutten ved barn i slekten. Gutten ble brukt hvis det var medlemmer som hadde dødd tidlig av sykdom. Teksten her indikerer hvilket navn/person som kapittelet handler om, hvilket år de ble født og døde og hvilken sønn/datter de var av. Dette var viktig siden dette er en stor slekt som det var mange ledd i.

 

DESIGN AV OMSLAGET

På omslaget hadde min oppdragsgiver lyst til å ha et gammelt utrykk. Mange av hans bilder ble riktig å bruke, mest fordi boken inneholder dise bildene men også at det fanger leserens nysgjerrighet. Boken er hardcover omslag og er i formatet A4. Det er limt rygg og glossy overflate, dette for å gi fotoene på omslaget et mer naturtro utseende. Fotoene er plassert som en bilde-collage og skal fremstille et album som tilhører alle. Beige/gultonen som grunnfarge skulle representere filteret sepia som gir et eldre utrykk. Det samme gjelder antikva fonten. I alt ble det trykt opp 400 bøker (!) hvor alle ble solgt. Dette er til kun èn slekt!

ChnDesign.no CHN chn design illustration ai ps lr wp camilla noddeland chndesign foto veileder grafisk design logo sleksbok re-design telemarksavisa prosjekt oppdrag tegning simpsons coco bokdesign avisdesign emballasjedesign blomsterbok musiskkplakat skriftdesign tidsskrift veifinningsystem adobe canon hjem telemark vestfold norge reklame skiltmaker

SÅ VAR DEN STORE DAGEN KOMMET!

Alle oppdrag har en ende. Etter 10 måneder med samarbeid, skisser, utforming av layout, bilderedigering, tekstbehandling etc var den store dagen kommet hvor vi hadde boklansering på Byarkivet i Oslo. Store deler av slekten hadde kommet for å se på oss holde foredrag og endelig få boken de hadde ventet på. Jeg holdt et foredrag som omhandlet designet og prosessen av boken, alt fra design av tegninger til selve layouten til spaltene, bilderedigeringen osv. Dette var en spesiell dag som endte med mye skryt og mange hyggelige kommentarer.

 

Takk for oppdraget Kai Samuel Vigardt og Johanne Bergkvist!