EN MEGET TALLRIK FAMILIE
KAN DU LAGE EN SLEKTSBOK TIL MIN FAMILIE?
Ja, det vil jeg gjerne! Det hadde vært en drøm lenge! Har drevet med slektsforskning av min egen slekt og det er veldig lærerikt og interessant. Oppdragsgiver hadde drømt om en slektsbok i mange år for å få brukt informasjon, bilder og dedikere et og et kapittel til hver av slektsgrene. Denne slekten rommer over 1000 medlemmer, så det var litt av en jobb å utforme et design som skulle tilpasse alle leddene i slektstreet. Selve teksten utformet arbeidsgiver selv, men de uttallige bildene redigerte og fikset jeg i Photoshop. Mange av disse bildene var det kun èt eksemplar av, og mange hadde blitt dårlig behandlet. Jeg kommer tilbake til mer av hvordan vi jobbet steg for steg og hvordan prosjektet ble til slutt!
A
Calluna Serif og Calluna Sans
Light, Regular, Italic og Medium
Format: A4
Substrat 130g Munken Polar Hardcover
– InDesign
– Illustrator
Oppdragsperiode:
10 måneder
LA OSS STARTE MED SLEKTS-TRÆRNE:
Det viktigste var å kartlegge hvor mange barn hvert enkelt slektsmedlem hadde, samt koner. Som designer måtte jeg tilpasse hvert enkelt design til hvordan slektstreet skulle forme seg og hvilken retning det skulle gå. Hvilket år barna var født var mest naturlig og velge. Det samme med konen eller mannen vedkommende hadde flest barn sammen med. Her er et eksempel av tre trær som ble designet i slektsboken. Oppdragsgiver ønsket et enkelt design/utseende på treet og ville ha et av slektens farge, rød som hovedfarge.


SPALTE-OG TEKSTOPPSETT:
Det var viktig å sette opp hvert enkelt dobbelside med hovedfokus på hvor mye tekst og hvilket bisom skulle inn. Enkelte av bildene var gode i opppløsningen og kunne bli store, andre var det best å ha små. Teksten var det oppdragsgiver og samboer som skrev og mengden varierte fra person til person i slekten. Enkelte var det mer infor om en andre. Når jeg satt opp spaltene var det viktif å ikke ha for brede for leselighetens skyld. Korte setninger er best for å holde konsentrasjonen oppe og få med seg så mye som mulig. Skriftstørrelse var 10 pt og linjeavstand 13
REDIGERING AV BILDER:
Av de hundretalls bildene som oppdragsgiver hadde og ville bruke ble det en stor redigeringsprosess. Mange av bildene var godt over 150 år gamle og hadde blitt slitt over årenes løp. Først ble bildene skannet inn i tif format før de ble åpnet i Photoshop og deretter lagret som jpeg bilder for å spare filstørrelse før vi sendte boken til trykk. Mange av redigeringsverktøyene i Photoshop var Klonestempelverktøy, lappeverktøy, flekk og reperasjonspensel. Mange av bildene kunne ikke redigeres 100% strøkne, dette fordi mange av ripene, brettekantene og flekkene var på uheldige plasser som ansikt, halve bildet eller at en del av bildet manglet. Oppdragsgiver ville også at bildene skulle se gamle ut men være i en bedre kontrast og tydligere. Under viser jeg et knippe av bildene som er litt redigert på hver sin måte eller helt orginale uten redigering.


DESIGN AV TEGNINGER:
Som dere forstår er det mange bilder som er gjennomgående i boken. I enkelte tilfeller fantes det ikke bilder av de ulike familiemedlemmene og hva skulle vi gjøre da? Før i tiden var det en del barnedødlighet og enkelte av barna i boken ble bare noen dager gamle til noen år. Derfor var det viktig å lage tegninger som kunne erstatte et tomt bilde ved slektstreet. Fremgangsmåten ble tegnebrett og photoshop. Tegnebrettet som ble brukt var Wacom Bamboo Intuos og tegningene ble laget i flere lag for å legge til farger, skygge og struktur. Hvert bilde er laget fra et av familiemedlemmene og det er i alt fire stykker som er gjennomgående i boken. La oss ta en titt!

DESIGN AV OMSLAGET
På omslaget hadde min oppdragsgiver lyst til å ha et gammelt utrykk. Mange av hans bilder ble riktig å bruke, mest fordi boken inneholder dise bildene men også at det fanger leserens nysgjerrighet. Boken er hardcover omslag og er i formatet A4. Det er limt rygg og glossy overflate, dette for å gi fotoene på omslaget et mer naturtro utseende. Fotoene er plassert som en bilde-collage og skal fremstille et album som tilhører alle. Beige/gultonen som grunnfarge skulle representere filteret sepia som gir et eldre utrykk. Det samme gjelder antikva fonten. I alt ble det trykt opp 400 bøker (!) hvor alle ble solgt. Dette er til kun èn slekt!
SÅ VAR DEN STORE DAGEN KOMMET!
Alle oppdrag har en ende. Etter 10 måneder med samarbeid, skisser, utforming av layout, bilderedigering, tekstbehandling etc var den store dagen kommet hvor vi hadde boklansering på Byarkivet i Oslo. Store deler av slekten hadde kommet for å se på oss holde foredrag og endelig få boken de hadde ventet på. Jeg holdt et foredrag som omhandlet designet og prosessen av boken, alt fra design av tegninger til selve layouten til spaltene, bilderedigeringen osv. Dette var en spesiell dag som endte med mye skryt og mange hyggelige kommentarer.
Takk for oppdraget Kai Samuel Vigardt og Johanne Bergkvist!